lördag 22 december 2012

Alternativ lackning

Jag har alltid tyckt att det varit både fint och juligt med julklappar inslagna med naturfärgat papper och rött lack. Jag har dock aldrig lyckats något vidare med den där lackningen själv. I år ville jag försöka igen. Jag läste någonstans att man kan lacka på bakplåtspapper för att sedan dra loss de små "lackplupparna" och klistra dem på paketen. Fusk tänker kanske somliga men för mig spelar det ingen roll så länge resutlatet blir bra. Om det blev så bra vet jag inte men med lite träning så...
 
Jag började med vanliga ljus och försökte värma lacket på det sättet, det gick väl sådär.
 


 
Jag hade en del småbitar som var svåra att hålla utan att bränna sig, jag fick då en snilleblixt, lade ut småbitarna i en form (på ett bakplåtspapper) och satte in hela formen på 100 grader i ugnen. När lacket smält tog jag ut formen och stämplade snabbt mina hjärtan i de små pölarna. Resultatet blev bättre men formen är nog förstörd så om ni ska göra samma sak, använd en form/plåt du inte är rädd om eller se noga till att det inte finns några smulor lack utanför bakplåtspappret.
 
Jag vill också uppmana er att hålla noga koll på lacken hela tiden medan den smälter (det går snabbt) och inte ha för hög värme. Jag vill inte orsaka bränder hemma i köken.


3 kommentarer:

 1. Fint Lena :) Super gulliga små hjärtan. Kan du inte värma plåten igen och skrapa bort lacken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag ska testa det, borde gå att torka bort medan det är varmt. Annars får det bli min pysselform till liknande projekt =)

   Radera
 2. Linda Åström29 mars 2013 01:01

  Jag har offrat en sked som jag värmer lite lack på över ett ljus, sen är det bara att droppa på paketet. Känns lite som heroinberedning men det funkar.

  SvaraRadera